DOLAR 34,7969 0.01%
EURO 36,5061 -0.1%
ALTIN 2.950,760,01
BITCOIN 33623141,29%

100. YIL KUTLAMALARI “Böyle mi olmalıydı?”

28 Ekim 2023 01:50

Okunma: 201 kez okundu.

HANIMLAR, EFENDİLER, CUMHURİYET MÜCADELESİNİN İKİNCİ YÜZYILINI İLAN EDİYORUZ!

29 Ekim 2023 tarihinde (yarın) Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yılını kutlayacağız. Böylesine önemli bir günde, Atatürk Cumhuriyeti’nin ruhunu, felsefesini ve Atatürk ilkelerinin oluşturduğu devrimleri anlamak; yaşamsal bir değer taşımaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu’nda egemenlik; padişahta, ruhban sınıfında ve toprak ağasında idi.
Cumhuriyet’in kurulmasıyla egemenlik; padişahtan, halifeden, şeyhülislamdan, ulemadan alınıp halka devredildi.
Böylece; ‘’EGEMENLİK KAYITSIZ, ŞARTSIZ ULUSUNDUR’’ ilkesi; demokrasinin de ana ekseni, taşıyıcı sütunu oldu.

Karşı devrimci odaklar, o gün bugündür Cumhuriyet’le hesaplaşmanın rüyasını görüyorlar.
Atatürk Cumhuriyeti’nin aydınlanmacı karakteri ve devrimci ruhu; ülkemizi uygarlığa taşıyacak bir çağdaşlaşma projesini şekillendirerek uygulamanın da kilometre taşlarını döşedi.

Karşı devrimcilerin en çok saldırdıkları laiklik ilkesi; Cumhuriyet’in ‘’taşıyıcı kolon’’udur.

Laikliğin olmadığı yerde Cumhuriyet’de yoktur.

Laiklik; başta din ve ibadet özgürlüğü olmak üzere tüm özgürlüklerin ve demokrasinin de sigortasıdır.
Laikliğin, demokrasinin, özgürlüklerin olmadığı siyasal ve sosyal ortamda, Cumhuriyetin içi boşaltılmış demektir.
Gerçek olan şu ki; kendisini kâğıt üstünde Cumhuriyet olarak nitelendiren ’teokratik’ yönetimler; aslında, fiilen Cumhuriyet değildir.

Bu arada; laik düzende dinin, devlet, siyaset, hukuk ve eğitim faaliyetlerine katılmaması esastır. Ancak; laik düzende devlet de dindar vatandaşın dini inanç ve ibadet özgürlüğünü ve dindar olmayan vatandaşın da dünya görüşünü ve yaşam tarzını güvenceye almakla yükümlüdür.

Cumhuriyet’in yüzüncü yıldönümü genel bir hayal kırıklığı, “Böyle mi olmalıydı?” havasında “kutlanıyor”.

Başka tarih yokmuş gibi 28 Ekim’e Hamas’a destek amaçlı dev bir mitingin konması bu kötümser havayı daha da koyulaştırdı.

Haklılar. Cumhuriyet’in in yüzüncü yılı, yani Türk halkının “Yok edilmeyi reddediyoruz! Her şeye yeniden ve yepyeni kurallarla başlıyoruz!“ diye haykırdığı gün çok daha parlak törenlerle, coşkulu toplantılarla, sanat eserleri ve şölenleriyle kutlanmalıydı.

Ama olmadı. Belki de ülkenin ve dünyanın atmosferi coşkuya ve sevince uygun değildi. Büyük depremler, Mayıs seçimlerinin Cumhuriyetçi kesimleri içine soktuğu depresyon, günlük hayatı cehenneme çeviren pahalılık, İsrail’deki dehşet verici olaylar vb. vb. coşkulu bir sevince meydan bırakmadı.

Bu durumu Cumhuriyet projesinin kendisinin başarısızlığının kanıtı olarak değerlendirenler oldu.

Bir arkadaşım “Başaramadık, yenildik!” diye ağlıyordu.

Acaba?

Yobazlık yedi canlıdır

Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyet projesi başarısızlıkla mı sonuçlandı? Cumhuriyet düşmanı bir kesimin yıllar önce muştuladığı gibi, o parantez kapanıyor mu?

Türkiye’nin bu yüzyıl içinde başarıp başaramadıklarıyla ilgili sorular kafama üşüşünce Hindistan’ın kurucu kahramanlarından Nehru’nun Turhan Feyzioğlu’na bir sohbette söyledikleri gelir.

“Başardıklarınızı küçümsemeyin. Laikliği cahil kitlelere kabul ettirmek zordur. Ben ulusal kahraman sayıldığım halde, bir kabine toplantısında ineklerin kutsal olmadığını ima edecek olsam kavga çıkar, hükümet düşer, kalabalıklar meydanları doldurur, siyasi hayatım sona erer!”

Evet, cahil ve beyni yıkanmış kör inançlı kalabalıkları hurafelerden kurtarmak zordur. Siz var gücünüzle uğraşır, belki taraftar kazanır, onları parçalarsınız. Ama onlar parçalarından yeniden dirilir, hoplaya zıplaya yeniden saldırırlar.

Şu anda yurdumuzda olduğu gibi…

Yani: Cumhuriyet’in başardıklarını küçümsemeyelim. Ama yobazlığın yedi canlı olduğunu da unutmayalım!

Yalancı tanık

Ben en çok azılı Cumhuriyet düşmanlarının, haklı olduklarını kanıtlamak için, tarihi tanık göstermelerine öfkelenmişimdir.

Sanırsınız ki yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde, ayakta duran sapasağlam bir devlet vardı ve birileri siyasi hırsla onu devirip yerine kendi rejimini yerleştirdi.

Oysa uzun bir ömür sürmüş olan Osmanlı devleti gerçek anlamda yenilmişti. Sevr sadece bir devletin değil, bir halkın da idam fermanıydı. Uygulansaydı etnik temizlikler sonucu Anadolu’da Türk ve hatta Müslüman kalmazdı. Devir öyle bir devirdi.

Cumhuriyeti mümkün kılan, bu koşullara rağmen var olma iradesiydi.

Şu anda kendi bağımsız ülkesinde yaşayan normal zekalı bir insan bu iradeye nasıl karşı çıkar? Bırakın 100. yıldönümünü, her sabah “Yaşasın Cumhuriyet!” diye haykırması gerekmez mi?

O parantez açılmamış olsaydı nerede olacağını hiç düşünmez mi?

Başardıkları, başaramadıkları

O parantez içinde başarılar da var, başarısızlıklar da.

Bence en büyük başarı, ülkenin bu çok uzun yüzyılda hiç genel bir savaşa girmemiş olmasıdır.

Evet, Cumhuriyet bizi savaşa sokmadı. Hem de ateş çemberiyle sarılı olduğumuz halde!

İkincisi, Cumhuriyet, çağdaş bir demokrasi kurulması yönünde adımlar attı. Bunun için iç savaşlara gerek kalmadı. Bu açıdan da Türkiye istisnadır.

Faşizm dönemini görmüş olan bir liderin, İnönü’nün, iktidarı seçimle muhalefete devretmesi belki de siyasal açıdan yüzyılın en parlak anıdır!

Cumhuriyet’in toplumsal hayatta en büyük başarısı, Müslüman bir toplumda kadına sağladığı haklar ve onun kazanımlarıdır. Ne yazık ki, en büyük başarısızlıklarının bazıları da oradadır.

En büyük başarısızlıkları arasında, doğru dürüst sanayileşemezken tarımı savsaklaması ve çevreyi mahvetmesi önde gelir!

Laik bir eğitim sistemi kurması en büyük başarılarından biriydi, dinsel amaçlarla anti-laik bir paralel eğitim sistemi kurulması en büyük çelişkisidir.

Kendi aydınlarına, şairlerine, gazetecilerine işlerini iyi yaptıkları için çektirdiği acılar gerçek bir yüzkarasıdır.

Ama halkın Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’e sevgisi ve bağlılığı en büyük tesellidir.

Yüzyıl yetmedi

Görüyoruz ki Cumhuriyet projesinin temel öğelerine ilişkin mücadele sona ermedi. Demokrasi, insan hakları, laiklik, kadın hakları, ekonomik kalkınma muharebeleri bitmiş değiller. Hatta bazılarında mevzi ve zemin kaybedildiği oluyor.

Tarih sahnesinde önceden kaybedilmiş zamanlarımız var. Onlar ha deyince kapanmıyor.

Ama oyun bitmedi, yenilmiş de değiliz. .

Hanımlar, efendiler, mücadele devam ediyor, yarın da edecek!

Ezcümle: Cumhuriyet, Türkiye’nin ebedi ve değişmez lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk de bu ülkenin kendisi ve adıdır. Yaşasın Cumhuriyet!..

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.