DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21641600,47%
İlk Seçimde Meclis Çoğunluğunu İkinci Seçimde de cumhurbaşkanlığı Seçimini Kaybeden;ALTILI MASA ERKEN DAĞILDI
  • Elazığ Onuncu Köy
  • Gündem
  • İlk Seçimde Meclis Çoğunluğunu İkinci Seçimde de cumhurbaşkanlığı Seçimini Kaybeden;ALTILI MASA ERKEN DAĞILDI

İlk Seçimde Meclis Çoğunluğunu İkinci Seçimde de cumhurbaşkanlığı Seçimini Kaybeden;ALTILI MASA ERKEN DAĞILDI

20 Haziran 2023 13:59
İlk Seçimde Meclis Çoğunluğunu İkinci Seçimde de cumhurbaşkanlığı Seçimini Kaybeden;ALTILI MASA ERKEN DAĞILDI

Okunma: 160 kez okundu.

İLK SEÇİMDE MECLİS ÇOĞUNLUĞUNU İKİNCİ SEÇİMDE DE CUMHURBAŞKANLIĞINI KAYBEDEN; ALTILI MASA ERKEN DAĞILDI

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine Millet İttifakı adıyla giren Altılı Masa, her iki seçimde de aldığı ağır hezimet sonrası dağıldı. 28 Mayıs’ın ertesi günü partilerden gelen sert açıklamalar, ittifakın bir daha toplanmamak üzere dağıldığının işareti oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmaları durumunda parlamenter sisteme geçmek üzere planlar yapıp, yol haritası belirleyen ittifak, seçim hezimetinin ardından 1 hafta geçmeden tarihe karıştı.

İLK AÇIKLAMA İYİ PARTİ CEPHESİNDEN GELDİ

İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Millet İttifakına ilişkin “14 Mayıs genel seçimleri bitti, ittifak tamamlandı. 28 Mayıs itibariyle de seçim ittifakı bitmiştir” derken, İyi Partili Cihan Paçacı da “Bunun adına ‘ittifak’ da diyebilirsiniz, ‘iş birliği’ de diyebilirsiniz; ama şu an itibariyle gündemde iş birliği yapacak herhangi bir konu söz konusu değildir” açıklamasını yapmıştı.

İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise, ittifakın devam edip edilmeyeceği konusunda “Teknik anlamda bu iş birliği bitmiş olsa da stratejik mesele ile ilgili genel başkanımızın yetkili kurumlarla görüşmesi devam ediyor” diye konuştu.

KARAMOLLAOĞLU: MİLLET İTTİFAKI BU SEFER UZUN SÜRDÜ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da “Millet İttifakı’nın sürekli olması gibi bir konu olmaz. Millet İttifakı bu sefer uzun sürdü” ifadelerini kullandı.

Öte yandan CHP listelerinden seçime giren küçük ortaklarla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Gelecek Partili Selçuk Özdağ, 10 vekilin kendilerine hediye edildiği eleştirilerine “Bu vekilliklerin alınması için çok çalıştık. Biz bu vekillikleri anamızın ak sütü gibi hak ettik” dedi.

ÖZEL: SEÇİMDEN SONRA HERKESİN KENDİ SİYASETİNİ YAPABİLMESİ LAZIM

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Millet İttifakı’nı oluşturan sebeplerin teknik olarak ortadan kalktığı” yönündeki açıklamalarla ilgili, “Seçimden sonra herkesin kendi siyasetini yapabilmesi lazım. Doğal olan bu” dedi. Özel, “Ben siyasi partilerin kendi siyasi kimlikleriyle ve kendilerine oy vermiş seçmenin kendilerine yazdığı mektubu satır satır okumaları ve şekillenmeleri ve ittifaktaki partilerin birbirine benzeşmesinin de ülkeye bir şey kazandırmayacağını görüyorum” ifadesini kullandı.

ÖZEL: BİZ MUHALEFETE MUHALEFET ETMEYİZ

Özel, “Biz muhalefete muhalefet etmeyiz, muhalefetle kavga etmeyiz. İttifak ortaklarımızla o saygıyı kaybetmeyiz, temasları sürdürürüz, kritik kararlarda danışırız, ortak karar alınması gerektiği konularda ortak karar alırız” diye konuştu.

NASIL KURULMUŞTU

Önce 12 Şubat 2022’de altı partinin, CHP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek, Saadet ve DP’nin genel başkanları kendi aralarında toplandılar, bir akşam vakti yemek yediler. Daha sonra, 28 Şubat’ta, yani post-modern askerî darbenin 25. yılında Ankara Bilkent Oteli’nde, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutâbakat Metni’ni kamuoyuna duyurdular. Ardından alfabetik sırayla partilerin genel merkezlerinde aksamalarla birlikte her ay bir araya geldiler.

26 Ocak 2023’te yapılan 11. toplantının ardından Altılı Masa yerine “Millet İttifakı” tanımlaması benimsendi. Bundan dört gün sonra da yine Bilkent Oteli’nde Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladılar.

3 Mart 2023’de SP Genel Merkezi’ndeki toplantı sırasında masa dağıldı. İYİ Parti lideri Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adaylığının diğer liderler tarafından benimsenmesi üzerine bunu bir “dayatma” olarak gördü ve masadan gürültülü bir şekilde kalktı. Fakat üç gün sonra geri döndü ve Kılıçdaroğlu’nun adaylığı, diğer beş parti genel başkanına ek olarak Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı da cumhurbaşkanı yardımcısı tanımlanmasının ardından resmen ilan edildi.

HER PARTİ KENDİ DERDİNE DÜŞMÜŞ VAZİYETTE

Ve üç ay geçti, masadan geriye ne kaldığı meçhul. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz “Millet İttifakı bir seçim ittifakıydı, 28 Mayıs itibariyle sona ermiştir” dedi ve kimseden güçlü bir itiraz duymadık, duyacağa da benzemiyoruz. Zira her parti kendi derdine düşmüş vaziyette.

ALTILI MASA’NIN DAĞILMIŞ OLMASI CHP’Yİ HİÇ MEMNUN ETMEDİ

Bütün muhalefet partileri gibi CHP’nin de en büyük derdi motivasyonsuzluk. Erdoğan’ı en elverişli bir zeminde bile yenemeyen muhalefet partisinin önüne koyabileceği yegane hedef yerel seçimler. Ama 2019’daki bir başarıyı yakalayabilmesi, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere kazanmış olduğu büyükşehirleri koruyabilmesi için dış desteğe ihtiyacı var. Bu bağlamda, Altılı Masa’nın dağılmış olması CHP’yi hiç memnun etmedi.

İYİ PARTİLİLER, CHP İLE AYNI MUHALEFET HATTINDA YER ALMAK İSTEMİYOR

Yaşanan yenilgiden CHP ve diğer dört partiyi, en çok da Kılıçdaroğlu’nu sorumlu tutan, öfkeli bir şekilde “haklı çıktık” cümlesini tekrarlayan İYİ Partililer, CHP ile aynı muhalefet hattında yer alarak “daha fazla kaybetmek” istemiyor. Ancak, yerel seçimler yaklaştıkça durum değişebilir, yeniden ittifak söz konusu olabilir.

Formun Altı

DÖRTLÜ MASA

CHP listelerinden 15 DEVA, 10’ar Gelecek ve SP, 3 de DP mensubu milletvekili seçildi. Masanın iki büyük ortağının bir tür hezimete uğradığı bu seçimden bu partilerin bir tür zaferle çıkmış olması garip bir durum. Fakat bu milletvekilleri tek başlarına bir anlam ifade etmeyebilir. Bu nedenle bu milletvekillerinin bir “çatı partisi” altında Meclis’te grup kurma ihtimalinden bahsediliyor.

ALTILI MASA’DAN GERİYE PEK BİR ŞEY KALMADI

Sonuçta toplumun tüm kesimlerini birleştirme iddiasındaki Altılı Masa’dan geriye pek bir şey kalmadı. Öyle ki yeni geniş kapsamlı toplumsal/siyasi mutabakat arayışlarının önünü başlamadan kesebilecek bir deneyim olarak tarihte yerini aldı.

 

 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.