DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18527360,46%
DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

19 Mart 2022 12:27
DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Okunma: 74 kez okundu.

DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Değerli onuncu köy gazetesi okurları, nasip oldukça bundan böyle sağlık ekibimle beraber sizlerle birlikte olup,  bilgimiz ve uzmanlık alanımızda paylaşımlarda bulunmaya çalışacağız. Bu haftaki konumuz vücudumuzun en önemli yapılarından birisi olan diş sağlığı ve yanlış bildiğimiz gerçekleri paylaşmak istiyoruz sizlere.

Halk olarak genelleme yaparsak büyük çoğunluğumuz,  bir diş hekimi gördüğümüzde aklımıza gelen sorulardan birisi hocam, “Hangi macunu kullanmalıyım? Dişlerimi fırçalıyorum, fırçalıyorum beyazlamıyor? 20 lik dişlerimi çektirmeli miyim? Hamileyim diş yaptırabilir miyim? Öyle mi böyle mi? Bizler de bu durumda biraz bilgi verelim istedik. Diş sağlığında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

En çok sorulan sorulardan biriyle başlayalım. Şeker dişi çürütür mü? Dişi çürüten şey şeker değil, o şekerle beslenen kötü bakterilerdir. Yediğimiz tüm karbonhidratlar dişin üzerinde bir birikinti bırakır ve bakteri bu birikintiyle beslenerek diş yüzeyine tutunur, çoğalır, çürüğe sebep olur. Sonuç olarak dişi yediğimiz şeker ve diğer karbonhidratlar değil diş fırçalayıp bunları temizlemiyor olmak çürütür. Şekerin günahını almayın dostlar.

Her zaman duyduğumuz çok merak edilen bir başka konuya gelelim. Süt dişlerine tedavi gerekli mi? Süt dişlerinin minesi incedir çürüğe meyillidir. Tedavisi yapılmaz da erken çekilirse alttan gelecek dişe yer kalmaz ve çapraşık lığa sebep olabilir. Çene gelişimini olumsuz etkiler, etkin beslenmeye engel olur ve iltihaplanırsa alttaki daimi dişi bile tehlikeye atar. Hastanın yaşı ve alttaki dişin çıkma zamanına bakılarak tedavi yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Süt dişi deyip geçmeyin çocuğunuzun rutin bir muayenesini mutlaka yaptırın.

Konuyu hamilelere bağladığımızda, yanlış bilinen ya da halkın yanlış yönlendirilmesi ile hafızalara yerleşen düşünce, hamilelikte diş tedavileri yapılmaz diye bir algı yaratılmasıdır.

Elbette en doğrusu bebek düşünüldüğünde bir diş hekimine muayene olup gebelik öncesi oluşan ya da oluşabilecek çürüklerin önüne geçilmesidir. Âmâ böyle bir fırsat olmadıysa ve hamileyken dişler çürüdüyse; hamileliğin 3. ile 6. ayı arası doktorunun onayı da alınarak diş tedavilerinin acil olanları yapılabilir hatta yapılmalıdır. Aksi takdirde oluşan diş ve dişeti enfeksiyonları ilerler ve bebeği de etkileyebilir. Hamilelik sonunda da diş kaybıyla sonuçlanır.

Yirmilik dişler mutlaka çekilmeli midir? Yirmilik dişler çenenin en arkasında sağ sol alt üst olmak üzere 4 tanedir, her hastada farklı boyut ve şekilde olan bu dişlerin çekilmesi ihtiyacı da kişiden kişiye değişir. Yani her yirmi yaş dişi çekilecek diye bir şey yok. Çenede bir türlü yerini almıyorsa, çokça çürümüşse, sık sık enfeksiyon yapıyorsa, yandaki dişi çürütme eğilimindeyse bu dişler çekilebilmektedir.

Dişlerimizi neyle, nasıl, kaç kere fırçalamalıyız? Öncelikle dişlerimizi mutlaka sabah akşam günde iki kere fırçalamalıyız. Her insanın diş yapısı, dişeti sağlığı, beslenme şekli ve alışkanlıkları farklıdır. Bu nedenle diş fırçaları ve diş macunları da kişiden kişiye değişmektedir. Bu konuda diş hekiminizden ihtiyacınıza yönelik fırça ve macun önermesini isteyebilirsiniz. En azından şu bilgiyi paylaşabiliriz; çok sert fırçalar dişin minesine zarar vermektedir bu nedenle ne kadar sert fırçalama o kadar beyaz dişler düşüncesinden uzaklaşılmalıdır.

Akla gelen birkaç soruyu yanıtladık. Sağlıklı gülüşler ve tüm merak edilenler için 6 ayda bir diş hekiminize muayene olmayı unutmayın.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.