Karamazı açıklamasında; “Yaptığım çalışmalarda her zaman özgün olmayı hedefledim. Her sanatçının kendine özgü bir tarzı ve üslubu olmalıdır. Doç.Dr. Mehmet Sağ hocam, bu konuda bana büyük katkı sağladı. Türk sanatını ve
Türk mitolojisini çalışmalarımda yansıtmaya çalıştım.
Türk mitolojisi, kozmogonik bir yapıya sahiptir. Bu yapı, üç horizontal ve iki vertikal yapıdan oluşur. Üst, orta ve alt olmak üzere farklı yapılar bulunur. Renkler de bu yapıda bölgesel olarak uyum içinde kullanılmıştır. Her rengin kendi içinde anlamı vardır.
Örneğin, üst dünya dediğimiz kutsal olan sembolle, at figürleri veya kartal figürleri gibi unsurları içerir. Bunlar Türk mitolojisinde ve mimari yapılarımızda sıkça karşımıza çıkar. Orta dünya ise bizim yaşadığımız dünyadır. Alt dünya ise yılanlar, çiyanlar balballar yer almaktadır. Cennet ve cehennemi temsil eder.
Bahaeddin Ögel hocamız üst dünyayı bir kalıp olarak görür ve bu yapıyı dörde böler ve kalıg dediğimiz yapı oluşur. Bu yapıda her şey işlenir ve diğer dünyalara aktarılır. Yaptığım çalışmalarda bu anlayışa yönelik olarak ilerledim. Orta dünyada ise çadırlar ve geyik sembolleri gibi unsurlar karşımıza çıkar. Alt dünyada ise yılanlar ve çıyanlar gibi bulunur. Bu kozmogonik yapı, eğri bir yapıya sahiptir. Yaptığım çalışmalarda da bu yönde ilerledim” ifadelerini kullandı.
Her Çalışma ve Kullanılan Renkler Bir Yönelimi İfade Eder
Hiçbir renk tesadüfen ortaya çıkmamıştır diyen Karamazı; “Ziya Gökalp’ın “Altın Destan” adlı şiirinde çok güzel bir örnekle açıkladığı gibi, renklerin anlamları vardır. Örneğin, Kaşgar Dağı sarıdır, ancak bu sarı normal sarı değil, daha çok altın yaldız şeklinde bir sarıdır. Doğusunda Pekin vardır ve rengi mavidir. Kubilay Han’ın Pekin’ini örnek verirken, hemen kuzeyinde ise Kazan vardır ve rengi siyahtır.
Bu renkler aynı şekilde bayrakların renklerinin de temelini oluşturur ve bu renklerin anlamı bu çerçevede ortaya çıkar. Güneyinde ise Babürşahları bulunur ve bayrakları kırmızıdır, çünkü kırmızı güneyi temsil eder. Her çalışma ve kullanılan renkler, bir yönelimi ifade eder. Ben de çalışmalarımda bu renkleri kullanarak bu yönelimleri takip ettim. Ayrıca siyah renk Kuzeyi, mavi renk Doğuyu, ak renk Batıyı ve kırmızı renk ise Güneyi temsil etmektedir” diye konuştu.
Yaptığım çalışmalarda, Türk mitolojisindeki kozmogonik yapıyı ön plana çıkardım
Yaptığı çalışmalarda Türk mitolojisindeki kozmogonik yapıyı ön plana çıkardığına da değinen Karamazı; “Aynı zamanda altın oranı da bu yapıda kullandım. Daha önce ulusal ve uluslararası sergilere, workshoplara ve etkinliklere katıldım. Çalışmalarım, Kıbrıs’taki Milli Tarım Resmi Koleksiyonu’na kabul edildi. Ayrıca, Kıbrıs’ın ilk Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın portresini ve üçüncü Selim’in portresini ekledim.
Eserlerimde Bilge Kan ve Kültür anıtlarında kullanılan Göktuğ yazısını kullandım ve Kıbrıs bayrağını da transparan bir şekilde ekledim. Ayrıca, Ariş dergisinde bilimsel bir makale yayımladım. Atatürk Kültür Merkezi’nin Suriyeli Yayınları’nda ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde geleneksel izler üzerine bir çalışma sergiledim. Bir uluslararası sergiye de katıldım ve ödüller aldım. Lise döneminde Antalya ve Elâzığ’da birincilikler elde ettim. Sanat hayatım boyunca bu temaları kullanarak çalışmalar yaptım” ifadelerinde bulundu.