DOLAR 28,9208 0.08%
EURO 31,4850 -0.1%
ALTIN 1.924,021,84
BITCOIN 11414801,98%

ELAZIĞSPOR KULÜBÜ VE ELAZIĞ ŞEHRİNİN DURUMU

12 Nisan 2022 01:08

Okunma: 69 kez okundu.

GENEL ANALİZ; ZAYIF YÖNLERİMİZ…

Ulusal düzeyde büyük” futbol takımları ile Elazığsporumuzla kıyasladığımızda, bugün bir futbol fabrikası olarak Kabul edebileceğimiz Elazığımıza ilişkin yeni (örgütsel, finansal vb.) öneri ve yaklaşımlara geçmeden önce var olan bugünkü durumun tespitini yapalım.

1. Kulüp,planlama ve bütçeleme yapabilmek için düzenli ve belirli bir gelir kaynaklarına sahip değildir.

2. Kulübün hemen hemen hiçbir dönemde akılcı bir para yönetme ve kullanma yaklaşımı olmamıştır.

3. Kulübün işletme fonksiyonları arasında olan yönetsel ve mali sorumluluk denetimi işlememektedir.

4. Bazı yönetim dönemlerinde azalmasına karşın, kulübün genelde büyük borç yüklerinin altında ezdirilmiştir.

Böylece çoğu zaman temel hedef, spor yapmak ve bu temelde başarı kazanmak yerine kulüp borçlarının tasfiyesi haline dönüşmektedir.

5. Ne maddi nede futbolcu kaynağı olarak bir dönem(futbol sezonundan) diğerine aktarılan pozitif  birikimleri yoktur. Her dönem, bir öncekinden daha kayıplı olmaya aday olmuştur.

6. Kulübün çağdaş spor (futbol) teknik donanımı açısından teknolojik altyapısı yeterli değildir.

7. Kulüp sürekli yardım, bağış gelirleriyle ayakta tutulmaya çalışılmaktadır.

8. Peş peşe yapılan yönetsel ve finansal hatalar, sürekli yinelenen parasal yardım talepleri nedeniyle özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bireylerin kulüpten uzak durma eğilimi içine girdikleri gözlenmektedir.

9. Kentte maddi kaynakları elinde tutan (işadamları ve büyük şirketler) gibi kimi kuruluş ve kişilerin, kulübe bakış  açılarına ve futbolumuza olan güvensizlikleri ve inançsızlıkları nedeni ile uzak durdukları gerçeği de bilinmektedir.

10. Kulüp, kentin yönetim odakları arasında bir çekişme ve güvensizlik alanı haline dönüşmüştür.

11. Genelde kulüp yönetimi, (bir uzmanlık alanı olan) “ spor yöneticiliği” konusunda uzman olmayan kişile oluşmaktadır ki, kulübün sorunlarının temel kaynaklardan bir değeri de budur.

12. Kulüp yönetimleri, genel ve geniş anlamda sorunu belirleme ve açımsama eğilimli değil, dar anlamda  görünür problemi çözme eğilimindedirler. Diğer yandan sporda yeni teknik, teknoloji ve  uygulamaların gelişmesi, sporun hızla gelişerek bir sektör halini alması, toplumsal değişmelerin spora olan yansımaları ulusal spor etkinliklerine daha fazla katılma ve ülke içinde bu organizasyonların daha sık yapılmasının gündeme gelmesi, sporun özel bir yönetim alanı olarak farklı ve nitelikli yönetici özelliklerine ihtiyaç göstermesi futbol kulüp yöneticilerinin de özen kazanmasına neden olmuştur.

13. Kulüp yöneticiliğine olan talepler azalmıştır. Çoğu zaman maddi sorunlar içinde boğulan kulübün yönetimini oluşturmak üzere yapılan bir çok çağrılara rağmen yönetime talip olan kişi sayısında da çok hızlı düşüşler gözlenmektedir.

14. Kentin ticari ve sanayi vizyonunda değişim ve gelişim eğilimleri görülmektedir. Futbol endüstrisi “ Elazığ” dışındaki pazarlara açılmak, oralardaki ihtiyaçları kent içinde sağlayarak mal ve hizmet ihraç  etmek, kentte kaynak aktarmak, aktırılan kaynak fazlasını kulübe tesis yatırımlarına dönüştürmekte, biçimindeki yeni vizyona uygun bir iş alanıdır.

15. Ülkede futbol, giderek daha büyük kitlelerin ilgisini çeken bir tüketim alanıdır. kentteki ticari, sanayi ve iş adamı örgütleri ve özel sektör kuruluşlarının bu yeni endüstrinin  gelişimini desteklemeleri beklenir.(en azından bir bölümü) de özel olarak futbola destek  verme eğilimi içinde olmalarını teşvik etmeliyiz.

İLKELER :

HEDEF: Elazığspor konusunda ulaşmak istediğimiz hedefi anlatan vizyon bildirisi, tüm ilgili alanlarda “kendini yeniden üretebilen bir kulüp oluşturmak” olacaktır. Ayrıca bu geleceğe bakış açısı, kent açısından doğru iş fikirleri üzerine oturtulmalıdır.

İLKELER

1. Hedeflerin gerçekleştirilmesi için gerekli stratejisi, bazı temel ilkeleri sindirmiş olmalıdır. İlkelerin birincisi, girişimin Elazığlı yurttaşlara ve proje katılımcılarına güven (hatta güvence) vermesidir. Elazığspor konusunda ilginin giderek azaldığı düşünülürse yani bir hareketlenmenin öncelikle bir güven iklimi oluşturması zorunludur. Bu bağlamda “ proje vitrininin” doğru seçilmesi son derece önemlidir.

İKİNCİ İLKE

2. Süreklilik olmalıdır. Proje kısa, orta ve uzun verimli planlarla (ivedi ve geçici çözümler yerine) sürekli gelişmeyi hedeflemelidir.

ÜÇÜNCÜ İLKE

3. Sorumluluğu paylaşan, yoğun ve dolaysız katılımdır. Elazığ da spor ve futbolla iliği duyan kişi ve kuruluşların ilgileri, güçleri ve birikimleri ölçesinde projeye katılımlarının önü açılmalı; bu kesimler projede yer almak üzere özendirilmelidir.

DÖRDÜNCÜ İLKE

4. Projenin her aşamasında ilgili sosyal kültürünün yaygınlaşmasına ve kalıcılaşmasına özen gösterilmesi ve önem verilmesidir. Yaygın ve kalıcı olması beklenen sosyal kültürel, yalnız spor (futbol) kültürü değil, aynı zamanda spor (futbol) alanında ticari ve sanayi iş yapma (spor girişimciliği) kültürüdür.

BEŞİNCİ İLKE

5. Nitelikli yönetimdir. Nitelikli yönetim kavramı spor alanında uzmanlığı, profesyonel yöneticiliği, saydam yönetim anlayışı, mali sorumluluğu ve toplam kalite yönetimini ifade etmektedir.

HEDEFLER:

1. Futbol direktörlüğü Elazığspor, kendi ihtiyaçları yanında diğer kulüplere hizmet vermek üzere bir futbol direktörlüğü birimi geliştirebilmektir. Bu birim yurt içinde ve kent içinde insan kaynağı araştırmaları ,futbol kulüpleri ile bağlantı

2. Kulübün profesyonel kadrolaşması sağlanmalıdır. Bu bağlamda şu muhtemel birimler düşünülebilir. Genel sekreterlik, Hukuk danışmanlığı, Finansman ve mali denetim birimi, insan kaynakları birimi, basın ve halkla ilişkiler birimi Ar-ge birimi, Sportif direktör birimi, sağlık birimi vb. kulübün organizasyon şemasının değişmesi (yenilenmesi) kulübün (bilişim ve iletişim açılarından) teknolojik altyapısı hazırlanmalıdır.

3. Kulübün varlıkları yazılı hale getirilmelidir. Kaynaklar ayrıntılı biçimde bir veri tabanına kaydedilmelidir.

4. Kulübün sporcu envanteri oluşturulmalıdır.

5. Kulübün tarihçesi hazırlanmalı ve kitap haline getirilmelidir.,

6. Kulübün resmi internet sitesi oluşturulmalıdır. Bu site reklam, tanıtım, pazarlama ve satış (e-ticaret)  amaçlarına yönelik olarak kullanılmalıdır.

7. Üye ve taraftarların e-posta adreslerini içeren bir ver, tabanını oluşturulmalıdır.

8. Tarftarlık ruhunun canlandırılması ve yeniden yapılanma için gerekli ruhun yaratılması için hareketlendirme kampanyaları yapılmalıdır.

9. Elazığ’da futbol kulübü yöneticileri, spor adamları, öğretim üyeleri, spor hekimleri, spor yazarları gibi unsurları içeren   ( futbol danışma kurulu) oluşturulmalıdır. Kurul bir danışma, görüş alışverişi ve eşgüdüm platformu olarak işlemelidir.,

10. Spor geleneği zengin olan Elazığ için kapsamlı bir “ Elazığ spor Müzesi” kurulmalıdır. Müzeye katkı koyabilecek kuruluş ve kişilerle, medya organları ile ilişkiye geçilmelidir. Bu konuda bir kampanya açmak uygun olacaktır. Bu müzede futbola ve Elazığspor’a gerekli önem verilmelidir.

SONUÇ:

Elazığspor gibi Elazığ ölçeğinde çok bileşenli bir sistemi var olduğu durumdan bir başka gelişme noktasına taşımak asla kolay bir görev değildir. Kaynakların çok kısıtlı ve o denli değerli olduğu koşullarda doğru hareket modelini bulmak daha fazla önem kazanmaktadır.

Yukarıda belirtiğimiz bileşenlerle birlikte; zaman, değişim rüzgarları eserken, önüne bir yel değirmeni inşa etmek zamanıdır. Birinci adım olarak Elazığspor’un yeniden yapılanması ve kurumsallaşması ile ilgili bu konuda uzman kişilerle hazırladığımız projelerle ve kuracağım güçlü bir yönetimle Elazığspor’a talibim.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.