ELAZIĞ’IN TAHIL AMBARI OLARAK BİLİNEN; ULUOVA’DA TAM 36 KÖY BULUNUYOR, BU KÖYLERDE YAŞAYAN ÇİFTÇİLERİN; ARAZİLERİ TEKRAR SUYLA BULUŞMASI İÇİN, GÖZÜ KULAĞI 2023 BÜTÇESİNDEN GELECEK MÜJDELİ HABERDE…
Tam 15 yıldır ilimizin en kıymetli ve değerli ovası olan Uluova yapılan hatalar zinciri sonucu susuz kalınca, üretim tamamen durma noktasına geldi, Oysa ki su sorunu olmadığı 2007 yılı öncesi bu ovadaki arazilerimiz adeta tahıl ambarı olmasının yanında sebze ve meyve üretiminde de bölgede en üst rekolteye sahipti, bu ovamız tekrar suyla buluşturulduğunda ; Ülke ekonomisine çok büyük katkılar sunacağı çok net olarak bilinmektedir…
2023 yılı yatırım programı ve ödenekleri için geri sayım başlarken, gözler 2023 bütçesine çevrildi Bugüne kadar sürekli geçiştirilen Uluova Sulama Projesi için 2023 yılı Bütçesinden ödenek ayrılması bekleniyor. Özellikle 2023 yılı seçim yılı olması nedeniyle bu yönde vatandaşın umutları artıyor. Uluova’nın su ihtiyacını karşılayan Eyüp Bağları Sulama Kooperatifi’nin ödenmeyen 22 milyon liralık elektrik faturaları nedeniyle Eyüp bağları su pompaj istasyonunun elektrikleri kesilince Uluova’da 36 köy susuz kalmıştı.
ELEKTRİK BORCU YÜZÜNDEN 23 BİN HEKTAR ARAZİ SUSUZ KALDI…
2008 Yılında Uluovayı sulayan sistem elektrik borcu gerekçe gösterilerek iptal edilince su kanalları kaldırılarak ya da kırılarak kullanılmaz hale gelmişti. Benzeri projelerde borçların sübvanse edildiğini, ya da bu borçların silinmesi yoluna gidilmesine rağmen o günlerde olanlara sessiz kalan ve çözüm üretemeyen siyasi erk yaklaşık 23 bin Hektar arazinin susuz kalmasına adeta seyirci kalmışlardır. Susuzluğa mahkûm edilen Uluova çiftçisi toprağını terk ederek köyden kente göç etmek zorunda bırakılmıştır. Suların kesilmesiyle ümitleri tükenen köylüler arazilerini il dışından gelenlere satmaya başlamış ve toprak büyük ölçüde el değiştirmiştir. Uluova’nın Mümbit arazileri Diyarbakır, Bingöl gibi çevre illerden gelen vatandaşlara satılmıştır.
KANAL ALTINDA KALAN KÖYLERE DERİN KUYU YASAĞI
1977 yılında alınan kararla Uluova Sulama Kanalının altında kalan köylere sulama amaçlı derin kuyu ve artezyen vurulması yasaklanmıştır. Bu yasağa rağmen çaresiz kalan bazı köylü vatandaşlar kaçak olarak artezyen kuyuları açarak arazilerini, bağ ve bahçelerini sulama yoluna gitmişlerdir. Artezyen yasağı Uluova kanallarına suların aktığı dönemde alındığı ve bu yasağın günümüzde halen devam ettiği görülmektedir. Kaçak kuyularla yüksek elektrik faturaları ödeyerek tarım yapmak zorunda kalan köylüler sonunda çareyi Arpa, Buğday ekerek çok emek az kazanç yolunu seçmişlerdir.
2022 BÜTÇESİNDEN BİN TL ÖDENEK AYRILMIŞTI
Son yıllarda Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü Makine İkmal Müdürlüğü Hizmet Binası ve Personel Lojmanları gibi projelere ödenek sıkıntısı yaşanmazken Uluova Sulama Projesi üvey evlat muamelesi görmüş, Üretime ve İstihdama katkı sağlayacak olan Uluova Sulama Projesine bütçeden para ayrılmamıştı, Hizmet Binası gibi, lojman gibi inşaatlara milyonlar harcandı…
Yatırımlar ve Ödenek…
2020 yılı Mayıs ayı içerisinde; Tarım ve Orman Bakanlığı “Sulamada yeni bir adım” adıyla, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ile TOKİ Başkanlığı arasında sulama tesisleri yapımı konusunda bir protokol imzalandığını ve 25 sulama projesinin TOKİ kanalı ile tamamlayacağını açıklamıştır. Sorunlu sulama projeleri için getirilen bu çözüm ne yazık ki, Uluova Sulama Projesi’ne ilaç olmamış, bu 25 proje içine Elazığ dahil edilmemiştir.
Son üç yılın Yatırım Programı’nın Kabulü ve Uygulanmasında Orman Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası, DSİ, Makina ikmal müdürlüğü ve personel lojmanları gibi üretime ve istihdama katkısı olmayan projelere ödenek ayrılırken, programda özellikle Uluova Sulama Projesi’ne ayrılan 1.000 (Bin) TL’lik ödenek kamuoyunun tepkilerine neden olmuştu.
HACIOĞULLARI; “GES OLMAZSA SULAMA HAYAL OLUR”
Güneş Enerjisi Sistemi ile enerjinin karşılanması daha ekonomik boyuta taşındığından dolayı Güneş Enerjisi Tesisi kurulmak sureti ile burada vatandaşa herhangi bir enerji bedeli yansıtılmadan Uluova’daki alanların sulanmasına imkan sağlanmasının gerektiğini belirten Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları; “18 Kasımda Elazığ’a gelen Tarım Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den müjde beklerken Bakan Kirişçi’den nasihat aldıklarını ifade etti.
VALİ TORAMAN; “MİLLETVEKİLLERİ PROJEYE DESTEK SAĞLAMALI” DEMİŞTİ
Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman 19 Eylül 2022 tarihinde yapmış olduğu açıklamasında, “Uluova sulama projesinde 2022-2023 yılında bu konuda önemli gelişmelerin yaşanacağını ifade etmiş ve Uluova’nın Elazığ’ın en önemli tarımsal alanı olduğunu, bu ovada yıllardır sulama problemine çözüm getirilmesi için görüşmeler yapılmış ancak bir türlü istenilen sonuca ulaşılamadığını belirtmişti. Vali toraman bu kez ovanın sorununa çözüm getirilmesi konusunda heyecan yaşanmaya başlandığını ve Milletvekillerinin de bu konuda yapılan çalışmalara gerekli desteği sağlayarak projenin biran önce hayata geçirilmesi için görüşmelerde bulunmalarını istemişti.
Başta buğday, ay çiçek yağı olmak olmak üzere bir çok hububat ve temel gıda maddelerini ithal ediyoruz, bu ithalatın yerine bizler bu değerli ovalarımızı suyla buluşturup ithal eden değil, ihraç eden ülke neden olmayalım bizim topraklarımız son derece verimli ve üst düzey rekolteye sahip yeter ki, susuz kalan topraklarımızı suyla buluşturup çiftçilerimize gerek desteği verelim, üretmenin ve ihracat yapmanın keyfini ülke halkı olarak hep birlikte yaşayalım…
GÜNDEM
13 Eylül 2024EKONOMİ
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024EKONOMİ
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.