KDV’nin yüzde 18’den 20’ye çıkartılması, akaryakıt başta olmak üzere birçok birime yapılan zamlar tezgâhlara da yansıdı. Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış hem esnaf hem de vatandaş tarafından tepkiye neden oldu.
Market ve manavlardaki fiyatların pahalı olmasından dolayı pazarları tercih eden vatandaşlar, artık kilo ile değil tane hesabı alışveriş yapıyor.
Pazara gidenler, sadece ürünlere bakıyor!
Vatandaşın belini büken hayat pahalılığı aynı zamanda pazar tezgâhlarını da boş bıraktı. Meyve ve sebze fiyatlarına gelen zamları değerlendiren esnaflar; akaryakıta gelen zamlardan sonra pazar tezgahlarında fiyatların daha da artacağını söylediler.
Fiyatların yükselmesi nedeniyle alışverişin oldukça azaldığı Elazığ pazarlarında bu hafta fiyatlar ise şöyle;
Fiyatlar sebze grubunda;
Patlıcan 10, kabak 10, domates 12,5, salatalık 15, biber 15, soğan 16, marul 20, kıvırcık 20, maydanoz 5, havuç 12, kara lahana 40, patates 12, limon 20, yeşil fasulye 30 ve semizotu 10 liradan satışa sunuldu.
Fiyatlar meyve grubunda;
Elma 20, vişne 40, armut 22, şeftali 30, kiraz 25, kayısı 30, muz 35, çilek 30, erik 15, kavun 10 ve karpuz ise 8 ile 10 liradan satışa sunuldu.
“Nakliye ücreti 25 bin liradan 45 bin liraya çıktı”
Pazar esnafları; “Yakıta zam geldiği gibi tüm ürünlere de zam geldi. Pazar işi nakliye sektörüyle dönen bir iş. Nakliyeye zam geldi ve bunlar da pazar ürünlerine yansıyacak. Hava şartları bu aralar aşırı sıcak. Tarlada çok mal yandı. Yerli Elazığ sebzesinin şu anda çıkması lazımdı. Şu anda istediğimiz tonajda yerli sebze çıkmıyor. Pazardaki malzemelerin çoğu dışarıdan geliyor. Maraş, Adana, Antalya’dan geliyor. Oradan buraya gelen TIR normalde 20- 25 binden geliyordu şimdi ise mazota zam geldiğinden dolayı nakliye TIR’ları Elazığ’a 40-45 bin liradan gelecek. Buda otomatik olarak ürünlere yansıyacak” diye konuştular.
Meyve ve sebze fiyatlarının daha da artacağını belirten esnaflar; “Domates 12,5 lira yarın öbür gün 15 lira olacak. Örneğin mal Antalya’dan bedavaya alınsa bile Elazığ’a gelene kadar 5 lirayı bulur. Nakliyat ücreti olsun işçiliği olsun komisyoncu olsun bunların hepsi hesaplanıyor. Kış ayı geliyor vatandaş kışa hazırlık yapacak ama eskisi gibi olmayacak. Geçen seneyi baz alarak konuşacak olursak geçen sene sos için menemen için domates satıyorduk. Geçen sene domatesi 4 liradan satıyorduk şimdi ise domates 12, 5 lira ve yarın öbür gün sebze ve meyve fiyatları artacak” ifadelerini kullandılar.
Pazara alışveriş yapmak için giden vatandaşlar ise; “Biz bu şekilde pazardan ayrılmak istemiyoruz, evimize poşetleri dolu götürmek istiyoruz. İstediğimiz alışverişi yapamıyoruz. Çünkü neye dokunsak çok pahalı. Kimisinin parası var durumu iyi alabiliyor ama bizler alamıyoruz. Pazara 200 lira ile gel ama bir haftalık sebze meyve dahi alınamıyor. Neyi nerden kıssak diye düşünüyoruz ama olmuyor artık. 200 TL; 20 TL gibi harcanıyor. Zamlar yüzünden tezgâhlara yaklaşamıyoruz. Daha önce 100 liraya aldıklarımızı şimdi en az 700 liraya almak zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştular.
Tarım şehri olan Elazığ’da artan maliyetlerden dolayı çiftçiler yeterli derecede üretemeyince şehrin sebze meyve ihtiyaçları başka illerden getirilerek karşılanıyor…
Uluvanın Değeri bir kez daha gözler önüne serildi…
Tarım ve hayvancılık şehri olan Elazığ’da meyve ve sebze fiyatlarının uçuk fiyatlara satılması üretim ve nakliye maliyetlerinin yanı sıra 20 yıldır susuz kalan Uluoavın etkisinin büyük olduğu ortaya çıktı E lazığ’ın en verimli topraklarına sahip olan bu ovamız 20 yıldır suya hasret meyve ve sebze yetiştirilmesi için elzem olan su olmayınca Uluovadaki çiftçiler üretemiyor üretemeyince mevye ve sebzeler şehir dışından getirilmek zorunda kalınıyor ve bunlarda ister istemez maliyetleri yükseltince fiayatlar astronomik rakamlara çıkyor, Uluovada yaşayan köylüler çağrısını tekrar yenileyerek Uluovanın bir an önce suyla buluşmasını istiyor…