Güneykent Mahallesi’nde 2020 depreminden sonra 12 bin konut yapıldı. İnşa edilen binaların dışında sosyal donatı adına hiçbir şey yapılmadı. Daha öncesinde 10 Ocak 2023 tarihli gazetemizde “TOKİ Değil YOKKİ Konutları” başlıklı haberimizde de belirttiğimiz gibi o günden bugüne yapılan bir fırın ve perşembe günleri açılan pazar dışında verilmiş sözlere rağmen sosyal donatı adına herhangi bir adım atılmaması vatandaşları kara kara düşündürüyor.
Mahallede yeterince fırın, market, okul, sağlık ocağı, taziye evi olmadığını söyleyen vatandaşlar, “Çok güzel evler yapıldı. Ancak hiçbir sosyal donatı yok. Sözler verildi ama adım atılmadı. Huzurumuz bozulmaya başladı. Sorunlarımızın çözümü için verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz.” dediler.
TOKİ tarafından inşa edilen konutlarda kullanılan malzemelerin ne kadar kalitesiz olduğunu Elazığ basını olarak defaaten dile getirmiştik, su tesisatlarının sürekli arıza yapığını sıvaların döküldüğünü özellikle dairelerin tavanlarındaki sıvaların dökülmesi sonucu evde yaşayan insanlar için büyük tehlike arz ettiğini sayısız kez dile getirip yetkilileri uyarmıştık, ancak vatandaşların inşaatı yapan firmadan kaynaklı bu sorunlarının hiç birinin çözüme kavuşturulmadığı gibi yeni yerleşim alanları olan TOKİ konutlarında yaşayan insanların derdini ve sorunlarını anlatacağı bir merci ve muhatap bulamaması ve kaderine terk edilmesi bu konutlarda yaşayan vatandaşların tepkisine neden oluyor.
Elazığ’da 24 ocak 2020 Depreminden sonra alel acele yapılan TOKİ konutlarına baktığımızda son derece plansız ve projesiz yapılmış şehir merkezine 8 ile 13 km. uzaklıkta olan bu konutlarda yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak için Sağlık Ocağı, Okul, Cami, Fırın, Market, ATM Noktaları, Ptt Şubesi, Fatura Tahsil Vezensi, Kuaför, Berber ve Halk Pazarı Yeri. insan hayatının daha rahat yaşanabilir bir şekilde sürdürebilemesi için tek tek ismimlerini belirttiğimiz temel ihtiyaçların karşılanacağı dükkan/işyeri ve açık/kapalı alan olarak pazar yerlerinin hiç biri “YOK” ve hiç bir projede de yer verilmemiş yer verilmediği gibi, yaklaşık 1.5 – 2 yıldır bu bölgelerde yaşayan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi adına da hiç bir çalışma yapılmamış ve vatandaş deyim yerindeyse kaderine terk edilmiş…
ADI MAHALLE, SADECE BİNALAR VAR
Mahallenin mahrumiyet bölgesine dönüşmesinin artık vatandaşı çileden çıkardığını dile getiren mahalle sakinleri, “2020 depreminden bu yana vatandaşlar iş yerlerini açamadılar. İş yeri eksiği olmasına rağmen bir girişimde bulunamadılar. Bir domates alabilmek için merkeze gitmek zorunda kalıyoruz. Buralara bir tane kafe, lokanta, çay ocağı açılsa vatandaş oturacak, mahalle kültürünü geliştirecek” şeklinde konuştular.
Mahallede nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Gayri resmi 40 bine tekabül eden bir nüfus var. Okul var yetersiz kalıyor. Mahallemiz çok büyük geniş bir alana sahip. Yeni yerleşim yerleri de yapılıyor. Galericiler Sitesi’nin üstünde Bin 350 konut yapılıyor. Doğal olarak mahallenin ihtiyaçları her geçen gün artıyor. Problemlerimize somut adımlar atılmıyor”dediler.
Mahallede eksiklerin görmezden gelindiğini aktaran vatandaşlar, “Mahallemizde Fırının inşasını yapmışlar ama elektrik ve su hattını açmamışlar. Projede olmadığını söylüyorlar. Yani fırın var ekmek çıkmıyor” diye konuştular.
Vatandaşlar son olarak; “Çok güzel evler yapıldı. Bu sosyal donatıların eksikliğinden dolayı huzurumuz bozulmaya başladı. Bu konuda sizler aracılığıyla yetkililere sesleniyoruz. Sosyal donatılarımızı bir an önce temellerini atarak bu mağduriyetimizi giderin” ifadelerini kullandılar
Toplu konutların yapılacağı alanların projeleri hazırlanırken, bu bölgede yaşamını sürüdrecek vatandaşların temel ihtiyaçları dikkate alınarak projeler çizilir ve hayat geçirilir, yönetmelik bu konuda çok nettir. Bu yaşam alanlarında sırasıyla Sağlık Ocağı, Okul, Cami, Fırın, Market, ATM Noktaları, Ptt Şubesi, Fatura Tahsil Vezensi, Kuaför, Berber ve Halk Pazarı Yeri, Bu saydığımız İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılayacağı alanların hiç biri TOKİ konutlarında “YOK”
TOKİ KONUTLARINDAKİ “YOK”LAR SAYMAKLA BİTMİYOR
Günümüzde, temel ihtiyaç haline gelen ATM’lere şehir/ilçe merkezlerinde hatta işlek cadde ve sokaklarda adım başı rastladığımız günümüzde yaklaşık 30 bin insanın yaşadığı TOKİ konutlarında neden yok? burada yaşayan insanların bu hizmetten yoksun bırakılmasının haklı bir gerekçesi olabilirmi? eksikler bununlada sınırlı değil, TOKİ konutlarını gezimiz devam ederken, Fatura tahsil merkezinin ve Ptt şubesinin de olmadığını gördük, şehir merkezine 13 km. uzaklıkta olan bu yaşam alanlarında vatandaş bir fatura yatırmak veya bir gönderi için için 13. km yol mesafesini katetmek zorunda “YOK”lar bittimi hayır devam ediyoruz, vatandaşın temel gıda maddelerinin en başında Ekmek ve ekmek üreten Fırın gelir gezdiğimiz TOKİ konutlarında fırın göremedik ve fırın yapılacak bir tane dükkan bulamadık bir başka en önemli eksiklerden biri ise Pazar kurulacak alan yaklaşık 30 bin insanın yaşadığı Bizmişen Yemişlik TOKi konutlarının bulunduğu bölgede ne pazar yerine rastladık ne de pazar yeri için ayrılmış bir alana, gezimiz devam ederken temel ihtiyaçların karşılanacağı orta veya büyük çapta hiç bir market olmadığını gözlemlerken bunun sebebi ve sorumuzun cevabı bu konutların bulunduğu alanlara yapılan dükkan/işyeriolan alanlara baktığımızda 25 veya 30 m2 dükkan/işyeri olduğunu ve bu nedenle orta ölçekli ve büyük marketlerin bu kadar küçük metrekareli dükkan/işyerlerine sığamayacakları için vatandaşların bu hizmetten de yoksun bırakılmasına sebep olmuş, Başka bir eksik ise TOKİ konutlarına yapılan Camii’nin ısınma sorunu olduğunu ve bu konudada vatandaşlar tarafından şikayetler aldığımızı belirtmek isteriz.
ONUNCUKÖY DİYOR Kİ;
Bu konutlar yapılırken neden bu tür hizmetlerin yapılacağı alanlar göz ardı edilmiş, bu konutların projeleri çizilirken neden bu detaylar düşünülmemiş ve yaklaşık 2 yıldır insanlar bu alanlarda ikamet ediyor bu tür hizmetler neden halen götürülmemiş diye sormak istiyoruz, İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın ilkesi ile yola çıkarsak 24 Ocak 2020 depreminden sonra Elazığ’da yapılan TOKİ konutları vatandaşı ev sahibi yapmaktan çok dert sahibi yapmış durumda gazetemize sürekli şikayetlerini dile getiren TOKİ zedeler “bizler, 140 ve 150 m2 olan evlerimiz depremde kaybettik buraya geldiğimizde 75 ve 85 m2 evler mahkum edildik ondan da vaz geçtik yapılan evlerin mazlemeleri ve işçiliği çok kötü olmasının yanında insanca yaşamak için hiç bir ihtiyacımızı karşılayacağımız noktanın olmamasından dolayı sığınmacı gibi yaşıyoruz” diyen vatandaşın sesine kulak verin diyoruz…