DOLAR 34,2661 0.05%
EURO 37,6948 0.2%
ALTIN 2.910,790,06
BITCOIN 2146534-1,37%
TOPLU TAŞIMA ŞOFÖRLERİ EĞİTİMDEN GEÇMELİ

TOPLU TAŞIMA ŞOFÖRLERİ EĞİTİMDEN GEÇMELİ

9 Mayıs 2022 23:00
TOPLU TAŞIMA ŞOFÖRLERİ EĞİTİMDEN GEÇMELİ

Okunma: 149 kez okundu.

 

 

 

ÇUVALDIZI ÖNCE KENDİNE BATIR SÖZÜ DİKKATE ALINARAK

        BELEDİYEMİZİN BU KONUDA HAREKETE GEÇMESİ BEKLENİYOR

 

      Her zaman söylenmiş, vurgu yapılmış üstüne konuşmalar düzenlenmiş, anlatılmıştır. Elazığ erkeği mert olur, beyefendi olur, yardımseverdir, kadına, düşküne, yetime, öksüze sahip çıkar, korur kollar.

Elazığ Erkeği alaylı olur, saygısını, sevgisini, hayat eğitimini aileden alır, gelenek ve göreneklerine her daim bağlı kalır.

Elazığ erkeğinin sözü senettir, yalan söylemez, riyakârlık bilmez, doğrudan yana boyunu gitse dönmez.

Elazığ erkeği namus bilir, karşısındaki kişiye kendi ailesinden gözüyle bakar, kendi eşi, çocuğu, kardeşi, annesi, babası olarak görür.

 

GAZETENİZ ONUNCU KÖYÜN ARAŞTIRMASINA GÖRE…

Motorlu Kara Taşıtları,

Mart 2022 döneminde trafiğe 97 bin 974 adet kaydı yapıldı

Kaydı yapılan taşıtların %50,9’unu otomobil, %25,7’sini motosiklet,   %13,5’ini kamyonet, %5,5’ini traktör, %3,2’sini kamyon, %0,6’sını minibüs, %0,5’ini otobüs ve %0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %47,2 arttı

      Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre motosiklette %74,1, otobüste %57,9, otomobilde %44,9,  traktörde %37,0,  kamyonda %32,3, minibüste %27,8,   kamyonette %26,6 artarken özel amaçlı taşıtlarda ise %41,5 azaldı.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, Mart 2020-Mart 2022 (Son bir yıllık dönem)

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre %24,9 azaldı

Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı motosiklette %25,0 ve otobüste %17,6 artarken,  özel amaçlı taşıtlarda %74,5, otomobilde %37,7, traktörde %27,4, kamyonette %26,8, minibüste %16,1 ve kamyonda %5,4 azaldı.

Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 25 milyon 478 bin 989 oldu

      Mart ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların %54,3’ünü otomobil, %16,3’ünü kamyonet, %14,9’unu motosiklet, %8,0’ını traktör, %3,5’ini kamyon, %1,9’unu minibüs, %0,8’ini otobüs ve %0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Mart ayında 762 bin 321 adet taşıtın devri yapıldı

Mart ayında devri yapılan taşıtların %66,0’ını otomobil, %16,9’unu kamyonet, %7,6’sını motosiklet, %3,9’unu traktör, %2,7’sini kamyon, %2,1’ini minibüs, %0,6’sını otobüs ve %0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Mart ayında 49 bin 861 adet otomobilin trafiğe kaydı yapıldı.

 

TRAFİK CİNAYETTE İLK SIRADA

Verilerin bu şekilde oluşmasına baktığımızda trafikte işlenen kaza vs. sebeplerin oluşturduğu ölümlü ve yaralanmalı kazalar trafik terörünü sıralamada ilk sıraya çıkartmakta zorlanmıyor diyebiliriz.

Ayrıca trafiğe kayıtlı araç sayısına baktığımızda son bir yıllık verilerin oluşturduğu rakamlarda özel araçların alım satım sayısında düşüş olduğu görülmekle birlikte toplu taşımada kullanılan minibüs ve otobüs sayısının toplam araç sayısındaki oranının yaklaşık olarak % 3 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bu orana dâhil etmemiz gereken ticari taksi taşımacılığını da eklediğimizde rakamın çok yüksek seviyelere çıktığına şahit ortaya çıkarken, sayı olarak da büyük bir şehrin nüfusuna eşdeğer olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

TOPLU TAŞIMA

Toplu ulaşım araçları gündelik yaşamın önemli bir ögesidir. Özel araç sahipliği sunduğu konfor nedeniyle her geçen gün artış göstermesine karşın, günümüzde toplumun büyük çoğunluğu ulaşım ihtiyacını karşılamak için toplu taşıma araçlarını kullanmaktadır. Gezici bir mekân özelliği bulunan toplu taşıma araçları toplumun farklı kesimlerinden kişilerin karşılaşması ve etkileşime girmesi için de önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu nedenle de toplumsal yaşamdan kopuk olmadığını dile getirmek isteyen kişiler genellikle toplu taşıma araçlarını kullandıklarını ifade etme gereği duyarlar. Her ne kadar toplumların gelişmişlik seviyeleri toplu taşımayı kullanan toplumsal kesimlerin genişliğini ve toplu taşımanın koşullarına etki etse de, bu mekânlarda bir araya gelen kişilerin genel olarak öğrenci, çalışan, ekonomik şartları düşük ve emekli kişilerin olduğu gün gibi aşikârdır.

Her yaş grubundan, neredeyse her meslekten ve toplumsal gruptan bireylerin kısa ya da uzun süreli bu yolculuklarda bir araya gelmesiyle, gün içerisinde yaşadıkları deneyim ve sorunların anlatım güzergâhı da diyebiliriz bu yolculuğa.

Toplu taşıma araçlarının özel, kamusal ya da yarı-kamusal alanlar olup olmadıkları tartışılabilir olsa da birbirini tanımayan kişiler için önemli bir karşılaşma, iletişim ve etkileşim ortamı sundukları gerçeği

İnkâr edilemez diyoruz.

Bunun yanı sıra toplu taşıma araçlarını kullanan kişilerin sayısına baktığımızda erkek sürücülerin açık ara önde olduklarını görüyoruz.  Birkaç örnekle, Ankara’da belediye otobüslerini kullanan bayan sürücü sayısının 35, İzmir’de 54, Mersin’de 50 olduğunu araştırmalarımız sonucu görebiliyoruz.

      Ayrıca yapılan açıklamalarda toplu taşıma araçları kullanan sürücülerin biz dizi eğitimlerden geçerek bu taşıtları kullanmaları sağlanmış olup, bu kişilerin sabıka kayıtlarının olmamasına, toplum tarafından güvenilir kişiler olmasına dikkat edilerek aldıkları eğitimler sonucunda SRC belgelerine de sahip olunmakla birlikte, eğitimlerini tamamlamamış ve belgesi olmayan kişilerin trafiğe çıkmaları yasaklanmıştır.

 

ŞEHRİMİZDEKİ İŞLEYİŞE BAKTIĞIMIZDA…

      Şehrimize baktığımızda neremiz düzgün ki dercesine bir karmaşanın içerisinde olduğumuzu rahatlıkla görebiliyoruz. Cip ve Poyraz yönüne giden minibüslerin duraklarının olmaması bir yana, şehir içerisinde bazı mahallelere taşımacılık görevi üstlenen minibüslerinde toplanma duraklarında sıkıntılar olduğu apaçık ortadadır.

Bunun yanında hiçbir eğitimden geçirilmeden araç başına geçen sürücülerin hal ve hareketleri toplu taşımayı kullanan insanları sıkıntılı bir yolculuğa iterken, bu sürücülerin yol boyu cep telefonuyla konuşmaları,  kuralları hiçe saymaları, argoyu aşan cümleler kurmaları ve yolcularla her türlü diyalog içerisine girmeleri bardağın taşmasında dikkat çekmektedir.

 

BELEDİYE OTOBÜS SÜRÜCÜLERİ

      Belediyemizin verdiği hizmetler baktığımızda toplu taşımanın ilk sıralarda olduğu gerçeği ile bu taşımacılık için verilen hizmette belediyemizin büyük oranda zarar ettiğini duyup gözlemleyebiliyoruz. Özellikle sürücülerin sebep olduğu kamu malını hor kullanma neticesinde oluşan yedek parça giderleri bu zararın yükünü çeken en büyük gider kalemi olmaktadır. Taşeron elemanlarına verilen kadrolarla, sürücü belgelerine sahip olan kişilerin direksiyon başına geçmeleriyle sunulan imkânlar eğitimsizlik konusunu gündeme taşırken, belediyemizin yükünü hafifletme ve zararını azalta adına Halk otobüslerini taşımacılık sisteminde devre dışı bırakmasını da anlamış değiliz.

 

EĞİTİM

      Belediyemiz öncülüğünde oluşturulacak eğitim projesiyle, eğitimsiz sürücülerin önüne geçilebileceği gibi, özellikle belediye otobüslerini kullanan ve yukarıda özelliklerini yazdığımız Elazığ erkeğine yakışmayacak hareketlerin oluşmasına da engel olacaktır. Bunun yanında şehrimizde, daha hoşgörülü olmaları bakımından ve kaza yapma oranında erkek sürücülere nazaran bilinenin aksine daha düşük bir orana sahip olan bayan sürücümüzün olmadığını da belirtebiliriz.

Belediye, bir şehrin aynası, güvenlik kapısı, reklamı ve hizmet aracı olmakla birlikte projeler ve alternatifler oluşturma merkezleridir.

Bu konuda belediyemiz üzerine düşeni fazlasıyla yapmalı, başkanın yükünü hafifletme adına yanında, yakınında bulunan A- Takımı bu konuda kahve gibi mekânlarda okey masalarına verdiği zamanlarını kısaltıp üretim ve proje üretmeye odaklanmalıdırlar diyoruz.

 

ONUNCU KÖYDEN ÇIKAN SES…

      Biz yanlışa yanlış derken, doğru olan işleyişe alkış tutarak yayın hayatımıza devam ettiğimiz sürece, hangi kurum ve kuruluş olursa olsun, üstlendiğimiz milletin sesi olma görevimizin yanında bu kuruluşların sesi, gözü, kulağı olmaya da devam devem edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Çünkü biz bu şehrin sesiyiz, hiçbir şey beklemeden bu şehirde yaşayanların nefesi olmak için çalışıyoruz.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.