DOLAR 32,3254 -0.18%
EURO 34,7961 -0.16%
ALTIN 2.386,03-0,30
BITCOIN 2059913-0,03%
TURİZM’DE HER DÖNEM SINIF TEKRARINA KALIYORUZ.

TURİZM’DE HER DÖNEM SINIF TEKRARINA KALIYORUZ.

9 Mayıs 2022 17:42
TURİZM’DE HER DÖNEM SINIF TEKRARINA KALIYORUZ.

Okunma: 221 kez okundu.

Turizm İstatistikleri, Ocak – Mart, 2022

Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %122,4 arttı deniliyor

Turizm geliri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %122,4 artarak 5 milyar 454 milyon 488 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) %76,5’i yabancı ziyaretçilerden, %23,5’i ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.

Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 4 milyar 852 milyon 137 bin dolarını kişisel harcamalar, 602 milyon 350 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Bu çeyrekte tüm harcama türleri geçen yılın aynı çeyreğine göre arttı. Spor, eğitim, kültür harcaması %306,6 artarken,  paket tur harcamaları (ülkemize kalan pay) %287,7 ve uluslararası ulaştırma harcamaları %135,9 arttı. Gecelik ortalama harcama 68 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama gecelik harcaması ise 51 dolar oldu.

Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre  %148,1 arttı

Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2022 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %148,1 artarak 6 milyon 451 bin 657 kişi oldu. Bunların %76,6’sını 4 milyon 943 bin 964 kişi ile yabancılar, %23,4’ünü ise 1 milyon 507 bin 693 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Bu çeyrekte yabancı ziyaretçiler ülkemizi %52,1 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla ziyaret etti.

İkinci sırada %24 ile “akraba ve arkadaş ziyareti”, üçüncü sırada ise ile %10,1 ile “alışveriş” yer aldı. Yurt dışı ikamet li vatandaşlar ise ülkemize %62,4 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla geldi.

Turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre %181,3 arttı

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre %181,3 artarak 664 milyon 989 bin dolar oldu. Bunun 623 milyon 265 bin dolarını kişisel, 41 milyon 724 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2021 yılı I. çeyreğine göre %269,6 arttı

      Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %269,6 artarak 1 milyon 39 bin 666 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 640 dolar olarak gerçekleşti.

Bu verileri dikkate alarak şehrimiz Elazığ’a dönecek olursak önce şehrimizi tanıyıp sonra turizm olarak nerelerde olduğumuza hep birlikte karar verelim.

 ELAZIĞ

Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yukarı Fırat Havzası’nda bulunan, on bir ilçeden oluşan Elazığ. Konumu itibarıyla şehrimizi, doğudan Bingöl, kuzeyden Keban Baraj Gölü aracılığıyla Tunceli, batı ve güneybatıdan Karakaya Baraj Gölü vasıtasıyla Malatya illerinin arazileri çevrelemektedir.

HAZAR GÖLÜ…

Elazığ’ın 30 km güneyinde, 70 km2’lik bir alanı kaplayan bu göl Mastar ve Hazar Baba dağları arasındadır. Çevresi yemyeşil, manzarası güzel, kıyıları kumsaldır. Gölün bir tarafından Elazığ-Kurtalan, öbür tarafından Elazığ-Diyarbakır devlet karayolu geçtiği için ulaşım kolaydır. Göl her çeşit su sporuna elverişlidir. Bol balık avlanır. Ortasında bulunan iki küçük adadan birinde (Manastır adasında) bir Nasranî tapınağı vardır. Hazar gölü yaz aylarında çevrenin deniz ihtiyacını karşılamaktadır.

Bu bağlamda; Elazığ da turizmi geliştirmek için geniş kapsamlı bir gelişme ve kalkınma projesi hazırlamak gerekmektedir denilmesine rağmen hiçbir şey yapılmaması turizmde nerelerde ezilip büzüldüğümüzün bir göstergesi olmakla beraber, uygulamanın, bölgedeki coğrafi, kültürel ve ekonomik özellikler düşünüldüğünde ne kadar önemli ve gerekli olduğu daha net anlaşılacaktır.

Şüphesiz bir bölgenin turizm potansiyelini belirleyen unsurlar, o bölgenin coğrafi konumu, tarihi ve tarihi kalıntıları, iklimi, yeryüzü şekilleri, ulaşım durumu ile belirlenmektedir. Bu bakımdan Elazığ’ı sahip olduğu avantajlarıyla değerlendirmek gerekmektedir.

Bu bağlamda;

Elazığ İli ve çevresinin güçlü yanları;

–              Alternatif turizme uygun iklim, doğal kaynaklar ve çevre,

–             Kültür turizmi için sahip olduğu, tarihi ve kültürel zenginliği,

–              Termal kaynağının bulunması,

–              Kış sporlarına uygun merkezinin bulunması

–              İslamiyet’e ait çok sayıda eserlerin ve kilise ile diğer dini kuruluşların inanç turizmi için çekim

Merkezi olması

–              Dağcılık ve dağ turizmi için gerekli potansiyele sahip olması,

–              Su sporları için, Fırat nehri, Munzur, Keban ve Karakaya baraj gölleri ile Hazar Gölünün varlığı

Elazığ için turizm de gelir kaynaklarını oluşturacak unsurlar olurken,

Elazığ İli ve çevresinin alternatif turizmde zayıf yanları;

–              Alt yapının iyi düzeyde olmaması,

–              Finansman yersizliği,

–              Halkın turizm bilincinin gelişmemiş olması,

–              Yerel yönetimlerin alternatif ürünlere karşı duyarsızlık göstermeleri,

–              Turist güvenliğindeki yetersizlikler,

–              Doğal, kültürel ve tarihi mirasın yeterince korunmaması,

–              Belirli yörelerde düzensiz ve çarpık yapılaşma nedeniyle doğal çevrenin giderek etkilenmesi.

Tanıtımda yetersizlik.

Elazığ İli ve çevresinin alternatif turizm için fırsatları;

–              İl ve çevresinde bulunan doğal, tarihi ve kültürel yapılara ilginin yoğunlaştırılabilmesi,

–              Gelişen ulaşım olanakları ile seyahat imkânının sağlanması,

–              AB’nin destek sağladığı projeler turizme de yer verilmesi,

–              Bölgesel konumu itibariyle, birçok ilin kavşak noktası olması,

–              Büyük turistik merkezler için uzak olan illere, her türlü turistik faaliyetleri verebilecek potansiyele

Sahip olmasıdır.

 

Elazığ İli ve çevresinin alternatif turizm için beceri yoksunluğu sıralaması

–              Turizm şirketleri ve tur operatörleri bu yöreye alternatif turizm de yeterince yer

Vermemeleri

–              Coğrafi konum nedeniyle yakın çevrede yaşanan terör olayları,

–              Kalifiye personel bulamama

–             Yemek kültürü bakımından sahip olduğu zenginliği tanıtmada yaşanan çok büyük eksiklikler

–             Musikimizi yeterince ülke sanatına taşıyamama şeklinde sıralanabilir.

KISACA,

“Elazığ İli turizm sektörü bakımından son derece önemli avantajlara sahip bir merkez konumundadır. Tarihi Harput Beldesi, Keban Baraj Gölü, Hazar Gölü, Hazar Baba Kayak Merkezi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Doğa Sporları, İnanç Turizmi, Kaplıcaları, yöresel musikisi ve yemekleri ile önemli bir potansiyeli bulunmaktadır. Denize kıyısı olmayan, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sahil kenti olabilecek imkânlarına da sahip bir ildir.

Özellikle Harput Beldesi farklı dönemlere ait camiler, kilise ve türbeler gibi değişik ulusların kültürel eserlerini yansıtan bir görünüm sergilemektedir. Bu zengin tarihi mirasıyla inanç turizmi açısından son derece önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğu söylenebilir. Gastronomi (damak zevki) turizmi ’ne özel ilgi duyan insanlar için, mutfak konusunda da zengin ve önemli bir potansiyele sahiptir. Fırat Nehri, Hazar Gölü ve baraj gölleri su sporları için elverişlidir.  Bunların dışında; trek-king (dağ yürüyüşü), su avcılığı, kara avcılığı, binicilik, kış turizmi gibi doğa sporlarına da uygun bir mekândır. Elazığ’ın Karakoçan İlçesi’ne 18 km. uzaklıkta bulunan Golan Kaplıcası, saniyede 5 litre ve 60 derecelik sıcak suyu ile termik olarak; sağlık turizminde büyük potansiyele sahiptir. Elazığ’a 20 km. uzaklıkta bulunan Hazar Baba Kayak Merkezi, kış sporları için de Elazığ’ın büyük bir potansiyel oluşturduğunu göstermektedir.

Kayak yaparken aynı anda Hazar Gölü ve Keban Baraj Göllerinin göründüğü adeta bir seyir tepesi konumundaki Hazar Baba Kayak Merkezinden, hiçbir yerde görülmeyen güzellikler yaşanmaktadır. Elazığ’a 11 km. uzaklıktaki Buzluk Mağaraları tarihi Harput Beldesinde olup, jeomorfolojik yapısı nedeniyle; Türkiye ’de gezilebilecek on mağara arasında yer almaktadır.

 

BİZ NE YAPTIK…

      Dağ, doğa ve su sporları için geliştirici ve ulusal boyutta hiçbir proje üretemedik. Kayak merkezinin gelişmesine katkı veremedik, kapalı teleferik, otel gibi bir işletmeye devreye sokamadık, biz bize gadan alamı oynadık.  Harput için tanıtım yapamadık bir dizi filim ya da sinema filmi çevrilmesine bile imkân sunmadık. Golan kaplıcalarını kendi kentimize bile tanıtamadık, Hazar gölünde var olan tesisleri kapattık doğunun Bodrumu yapamadık. Keban’ı, Fırat’ı tanımak ve tanıtmakta eksik kaldık. İnanç turizminde sınıf atlayamadık. Ecdadımıza sahip çıkamadık.  Bulduğumuz kanyonları olduğu yere kilitledik, yemek çeşidi bakımından Antep’ten sonra ikinci sırada olan yemeklerimizi öğrenemediğimiz gibi bizden sonrakilere de aktaramadık.

      ONUNCU KÖYDEN ÇIKAN SES…

      Yılda kaç tane turisti getirebiliyoruz bu şehre, kaç tane tur düzenleniyor, hangi yemeğimizi bu şehirde yaşayanlar çok iyi biliyor, kaç kişi Keban’ ı, Fırat’ ı görmüş, kaç kişi Hazar babada kaymış? Birileri çıkıp açıklasın bakalım turizmde nerede olduğumuzu.

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.