DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21567400,34%
Bir Gecede, Jet Hızıyla Meclisten Geçen, ”Basına Sansür” Yasası; ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜN GÖSTERGESİ…
  • Elazığ Onuncu Köy
  • Gündem
  • Bir Gecede, Jet Hızıyla Meclisten Geçen, ”Basına Sansür” Yasası; ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜN GÖSTERGESİ…

Bir Gecede, Jet Hızıyla Meclisten Geçen, ”Basına Sansür” Yasası; ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜN GÖSTERGESİ…

17 Ekim 2022 16:43
Bir Gecede, Jet Hızıyla Meclisten Geçen, ”Basına Sansür” Yasası; ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜN GÖSTERGESİ…

Okunma: 76 kez okundu.

EKONOMİK KRİZE, YÜKSEK ENFLASYONA ÇÖZÜM BULAMAYAN SÜREKLİ OY KAYBEDEN MEVCUT İKTİDAR TARAFINDAN, YANDAŞ OLMAYAN, DOĞRULARI YAYINLAYAN ÖZGÜR BASINI VE SOSYAL MEDYADA ELEŞTİREN VATANDAŞLARI SUSTURMAK ADINA YAPILMIŞ BİR YASADIR…

İKTİDAR KANADI OLARAK; BASIN SANSÜRÜNE VERDİĞİNİZ DESTEK VE ÇABA KADAR GEÇMİŞ YILLARDA ESNETTİĞİNİZ ADİ SUÇLAR YASASINI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİP CEZALARI CAYDIRICI HALE GETİRİP YASALLAŞTIRSAYDINIZ, HER GÜN KADINLARIMIZ CİNAYETLERE KURBAN GİTMEZ, SOKAKLARDA HIRSIZLIK, GASP VE ŞİDDET OLAYLARI BU KADAR HORTLAMAZDI, ELAZIĞ’DA İKİ GÜN ÖNCE 3 KADINIMIZ VE BİR GENCİMİZ CİNAYETE KURBAN GİTTİ…

SARFETTİĞİNİZ ÇABAYI; TARIM VE HAYVANCILIK ÜRETİMİ İÇİN YAPSAYDINIZ, BU GÜN BUĞDAYI İTHAL ETMEZ, TAHIL KORİDORU OLDUĞMUZ İÇİN SEVİNİR HALE GELİP, PEYNİRİN KİLOSUNU 120 SALÇAYI 75 ŞEKERİ 28 ETİ 150 – 240 TL.’DEN TÜKETMEZDİK..!

Sosyal Medya Yasası olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor ve maddeler kabul edilmeye başlandı. Basın kanunun da alınan kararların medya kuruluşlarını baskı altına alınması, sansür uygulanması ve eleştiri kültürünü yok etmeye yönelik olduğu görülüyor.

Sosyal Medya Yasası olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor. İki maddesi Meclis kapanmadan önce kabul edilen yasanın 1 Ekim tarihinde açılan TBMM’de 12 maddesinin daha kabul edilmesiyle toplamda 14 maddesi geçmiş oldu.

TARAFSIZ OBJEKTİF DOĞRU HABER YAPAN YANDAŞ OLMAYAN BASIN SUSTURULUYOR MU?

Basın duyurularının ve yargı organlarınca verilen yayın yasağı kararları için beyannameler artık Cumhuriyet Başsavcılığı yerine Basın İlan Kurumu’na verilecek. Basın İlan Kurumu (BİK) yayımın durdurulmasını hemen talep edebilecek. Yayım durdurma müeyyidesi internet haber siteleri bakımından uygulanmayacak fakat verilen süre içerisinde eksikliklerin giderilmemesi ya da gerçeğe aykırı bilgilerin düzeltilmemesi halinde internet sitesi kapatılabilecek.

İnternet sitelerinde yayınlanan içerikler gerektiğinde talep eden Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilmek üzere doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde 2 yıl boyunca muhafaza edilmek zorunda olacak.

İnternet haber sitelerinde zarar gören kişinin düzeltme ve cevap yazısını sorumlu müdür, hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç bir gün içinde, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, URL bağlantısı sağlanmak suretiyle, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlamak zorunda olacak.

ÜÇ YILA KADAR HAPİS CEZASI

Teklifle “halk arasında korku ve panik yaratmak saikiyle kamu barışını bozma” gibi gerekçelerle “halka yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” biçiminde yeni bir suç tanımlaması yapılıyor.

Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenmesi planlanan teklifte “sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse”, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
Eğer suç “failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenirse verilen ceza yarı oranında artırılarak uygulanacak. Bu madde ile birlikte sosyal medya kullanıcıları hakkında da yaptıkları bir paylaşım nedeniyle dava açılıp ceza verilebilecek.

FİKİR VE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ NE OLACAK?

Sosyal Medya Yasası olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasından sonra ülkemizde özellikle yazılı medya’nın nasıl bir yaptırımlar ile karşı karşıya kalacağı merak ediliyor. Özellikle şunu belirtmek isteriz ki Onuncuköy Gazetesi olarak yalan, iftira ve devletimizi zor durumda bırakacak her türlü yalan habere bizlerde karşıyız ve gerekli tepkimizi gösteririz. Haber kaynağı belli olmayan ve art niyetli çevrelerin yaptığı haberlerin mutlaka araştırılması, halkımızı yanıltan ve paniğe sürükleyen her türlü haberin kanunlar çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılmasını bizler de destekliyoruz.

ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜNÜ YOK ETMEYİN

Lakin özellikle sosyal medya platformlarında insanların, hakaret ve iftira dışında yaptıkları yorumlar, özellikle iktidarın yaptığı çalışmalardan dolayı hataların dile getirilmesinin soruşturma sebebi ve dava açılabileceği gerçeğini de göz ardı etmeden eleştiriyoruz. Hakaret ve iftira olmadan eleştirmek modern ülkelerin olmazsa olmasıdır ve bir çok ülkede en ağır eleştiriler bile düşünce özgürlüğü kapsamına alınmıştır. Öyle ki bir çok ülkede, bizim bile hakaret olarak bildiğimiz cümle ve kelimeler basın özgürlüğü olarak kabul edilmiş ve açılan davalar red edilmiştir.

“İKTİDARI ÖVENLER DOĞRUCU MU İLAN EDİLECEK?”
Getirilmek istenen bu yasa düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlamış olmakla kalmaz, toplumsal yaşamda serbestçe iletişim kurma, konuşma özgürlüklerini de engelleyecek. Haksızlıkların, yolsuzlukların, adaletsizliklerin konuşulamayacağı sansür ve otosansür uygulamaları artacak ve medya gerçek görevini yapamayacak.

HANGİ HABERİN DOĞRU OLDUĞUNA KİM KARAR VERECEK?
Getirilen bu kanun ile Gerçekleri açıklayanlar yalandı, övenler ise doğrucu mu ilan edilecek?”. Bu yasanın tek bir sonucu olacak: Daha çok baskı, daha çok sansür. Kısacası Seçim öncesi gazetecilerin haber yapmasını, vatandaşın habere erişimini ve haberin serbest dolaşımını engelleyecek olan yasa, ayrıca toplumsal muhalefeti de susturmayı hedefliyor.

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİ YOK SAYILAMAZ
Onuncuköy Gazetesi olarak yıllardır beklenen internet medyasıyla ilgili bir yasa teklifinin TBMM’ye sunulmasını olumlu bulmakla birlikte, teklifin gazetecilik meslek örgütlerinin görüşlerine başvurulmadan, ortak akla ihtiyaç duyulmadan, tepeden inmeci bir anlayışla hazırlanmış olmasını kabul edilebilir bulmuyoruz.

ONUNCUKÖY GAZETESİ DİYOR Kİ;
Yasa teklifi, Türk Ceza Yasası’na ilginç bir şekilde “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” şeklinde yeni bir suç tanımı ilave ederken, bu suçu işleyenlere hapis cezası getirmektedir. İnternet medyasına yönelik baskıcı tedbirler arasında para cezası, resmi ilan kesimi gibi cezalar öngören yasa teklifi bir siyasi taraf olan İletişim Başkanı’nı internet medyası üzerinde tek söz sahibi haline getirmektedir. ”Bu düşünce yanlıştır.”
Öte yandan, Cevap ve düzeltme hakkı yasa teklifiyle kötü kullanıma açık hale getirilmekte, yayınlanan haber tümüyle doğru olsa bile, mahkeme kararıyla cevap ve düzeltme metninin yayınlanması zorunlu kılınmaktadır. Oysa cevap ve düzeltme hakkı sadece gerçeğe aykırı haberlerde kullanılması gereken bir haktır. Bu nedenle alınan bu kararların tekrar gözden geçirilmesini ve özellikle muhalefet milletvekillerinin bu konuda daha kararlı tutum sergilemesini istiyoruz.

YASANIN İÇERİĞİNDE NELER VAR..!

HABER SİTESİ ÇALIŞANLARI BASIN KARTI ALABİLECEK
İnternet haber sitelerinde çalışanlar basın mensubu sayılacak. Bu yasadan önce haber sitelerindeki medya çalışanları Basın Kanunu ile gazetecilere verilen haklardan yararlanamıyordu. Yeni yasa sayesinde internet sitesindeki; spikerlere, editörlere ve yayıncılara basın kartı verilebilecek.

TÜM HABER SİTELERİ YAPTIĞI HABERLERİ SAKLAYACAK
Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Yasa, hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesinin veya keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

İSTENEN İÇERİKLER ANINDA KALDIRILABİLECEK
Bir içerik için verilen kaldırma kararı, tüm site ve platformlarını kapsayacak. Her site için ayrı ayrı karar çıkartılmasına gerek kalmayacak.

HABER SİTELERİNE RESMÎ İLAN VE REKLAM VERİLEBİLECEK
Haber sitelerini desteklemek amacıyla belli kurallar çerçevesinde resmî ilan ve reklamlar, haber sitelerinde yayınlanabilecek.

KÜNYESİZ HABER SİTESİ OLMAYACAK
Yeni yasayla beraber; bir haber sitesi künyesiz bir şekilde faaliyet gösteremeyecek. Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINA BTK DENETLEMESİ GELİYOR
Sosyal medya platformlarına BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) denetlemesi koşulu getiriliyor. Bu denetleme telefonları ve telekomünikasyon ile ilgili diğer denetlemeleri yapan BTK’ya verilen ek bir görev. Amaç iletişimin içeriğinin denetlenmesi değil. Görev kapsamı; platformların kaç kullanıcısının olduğu, iletişim trafiklerinin ne kadar olduğu ve bu konuyla ilgili bilgileri Türkiye’de tutma zorunluluğu gibi konuları içeriyor.

YALAN HABER YAYMA SUÇUNA 5 YIL HAPİS CEZASI GELİYOR
Yeni yasayla beraber “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu tanımlanıyor. Suçun oluşması için şu 5 şart aranacak:
– Yayılan haber gerçek değilse
– Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa
– Halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa
– Kamu barışını bozmaya yönelik ise
– Aleni ise (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilecekse)
Kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Yasa ile Türkiye’de haber üreten ve yayın yapan internet medyası, sosyal ağ şirketleri, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayan kuruluşlar ve kişiler faaliyetlerinden sorumlu tutulacak.

Haber : Fırat KAHRAMAN

En az 10 karakter gerekli