DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21589670,16%
Deprem Bölgesinde Zor Günler Yaşayan Esnaf ve Vatandaşın Ortak Çağrısı; BORÇLARIMIZ SİLİNSİN…

Deprem Bölgesinde Zor Günler Yaşayan Esnaf ve Vatandaşın Ortak Çağrısı; BORÇLARIMIZ SİLİNSİN…

27 Mart 2023 16:07
Deprem Bölgesinde Zor Günler Yaşayan Esnaf ve Vatandaşın Ortak Çağrısı; BORÇLARIMIZ SİLİNSİN…

Okunma: 128 kez okundu.

ÜLKEMİZİN BİRİNCİ GÜNDEM MADDESİ SEÇİM OLSA’DA DEPREM BÖLGESİ’NDE YAŞAYAN İNSANLARIMIZIN DERDİ ÖNCE GEÇİM…

DEPREM BÖLGESİNDEN AŞIRI GÖÇ YAŞANINCA ESNAFLAR ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR, YAKINLARINI İŞİNİ VE İŞYERLERİNİ KAYBEDEN DEPREMZEDE VATANDAŞ VE ESNAFIN YETKİLİLERE ORTAK ÇAĞRISI; BANKALARA VE DEVLETİMİZE OLAN BORÇLARIMIZ SİLİNSİN… 

06 Şubat tarihinde 11 ilimizde yaşanan büyük depremin ardından, depremzedeler ramazan ayına buruk bir şekilde girdi; yakınlarını, evlerini, iş yerlerini kaybeden vatandaşlar şimdide geçim ve gelecek kaygısı yaşıyor, hayat pahalılığı ekonomik kriz had safhada, başta barınma ve iş sorunu olan depremzede vatandaş bırakın borç ödemeyi yaşadığı çadıra ekmek götürmekte zorlandığı için yarınlardan ümitsiz… 

RAMAZAN AYI İLE BİRLİKTE ÖZELLİKLE TEMEL GIDA MADDELERİNE YAPILAN ZAMLAR DEPREMZEDE VATANDAŞ’A BU KADARIDA OLMAZ DEDİRTTİ…

Ülkemiz seçim atmosferine girmiş olsa da deprem bölgesinde yaşayan insanlarımızın birinci önceliği geçim ve gelecek planları depremde birinci derece yakınlarını ve mal varlıklarını evlerini kaybeden depremzede vatandaşlar seçimden önce geçim derdine düşmüş durumdalar, depremzede vatandaşaların önceliği barınmak için başlarını sokacakları bir ev ve evlerine ekmek götürmek için iş veya işyeri olduğu çok net bir şekilde gözler önüne serilmektedir.

Depremin ardından afet bölgesi ilan edilen iller de yaşayan vatandaşlar afet bölgesi ilan edilirken borçların ertelenmesi için verilen yasal süreç bittikten sonra borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmeye başladılar, bazı vatandaşlar aldığı maaş yetmeyince bankalardan ihtiyaç kredisi kullanmış ve depremden dolayı yakınları ile birlikte evini ve işini kaybetmiş insanların sayısı oldukça fazla, bu insanların bankalara olan borçlarını ödeme şansı yok zaten hayatlarını çadırda idame ettiriyorlar ve depremin şokunu halen üzerlerinden atamamış durumdalar.

Deprem bölgesinde yaşayan esnaflar oldukça mağdur sattığı ürünleri enkazın altında kalınca enkazdan kurtarabildiklerini işporta tezgahlarında satıp hayata tutunmaya çalışmaları dikkatlerden kaçmıyor, Malatya’da görüşlerini aldığımız bazı esnaflar yaşadıkları zor sürecin kendilerini ümitsizliğe sevkettiğini ve zaten hayat pahalılığı vardı üstüne birde deprem olunca tamamen tökezledik şehir merkezimiz depremden önce 750 bin nüfusa sahipti bu gün ilimizde 50 veya 60 bin insan kaldı yaklaşık 650 bin insan evlerini işlerini kaybedince tüm imkanlarını zorlayıp bu şehirden göç etti, kalanlar ise çok az bir nüfus burda esnaflar mağdur ve çaresiz iş yerlerimiz, mağazalarımız, dükkanlarımız tüm ürünlerimiz, mallarımız depremden dolayı enkazın altında kaldı maddi ve manevi kayıplarımız çok büyük henüz kaybettiğimiz yakınlarımızın acıları içimizde tazeliğini korurken, bir yandan da yaşam mücadelesi veriyoruz.

DEPREM BÖLGESİNDEN AŞIRI GÖÇ YAŞANINCA ESNAFLAR ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR, YAKINLARINI İŞİNİ VE İŞYERLERİNİ KAYBEDEN DEPREMZEDE VATANDAŞ VE ESNAFIN YETKİLİLERE ORTAK ÇAĞRISI; BANKALARA VE DEVLETİMİZE OLAN BORÇLARIMIZ SİLİNSİN… 

Deprem bölgesinde yaşayan bazı esnaflar gazetemize özel açıklamalarda bulundular esnaflar sorunlarını ve isteklerini şu şekilde dile getirdiler. Depremden dolayı bölgemiz afet bölgesi ilan edildi ve bu nedenle borçlarmız süreli bir şekilde ertelendi ancak bu karar bizler için çok yetersiz, bizler zaten herşeyimizi kaybetmiş maddi, manevi bir çöküntü içerisindeyiz depremden dolayı şehrimizde yaşayan hamşerilerimizin çoğu şehirlerden göç etti, enkaz altında kalan ürünlerimizin yüzde 90’ı veya yüzde 100 zaten çöp oldu kurtarabildiklerimizi işportada satmaya çalışıyoruz şehirde insan kalmayınca satışlarımız çok düşük bu şartlarda geçimimizi zor sağlıyoruz borçlarımızı nasıl ödeyelim bu konuda devletimize ve bankalara olan borçlarımız bir defaya mahsusu silinsin depremden büyük ölçüde etkilenen illerimizden göç eden vatandaşların tekrar şehirlerine dönmeleri ve bu şehirlerin süratle ayağa kalkması için cazip imkanlar tanıması gerekiyor barınma  konusundan iş yeri ve mağaza gibi kalıcı yapıların süratle inşa edilip vatandaşların yaşadıkları hayat şartları göz önüne alınarak ödeme planları buna göre hazırlanmalıdır bu illerde yaşayan esnaflaraen az 5 yıl geri ödemesiz 0 faizle kredi verilip desteklenmesi gerekir diyerek sözlerini tamamladılar…

MALATYA ŞEHİR MERKEZİNDE YAŞAYAN VATANDAŞLAR BAZI İHTİYAÇLARINI İLÇELERDEN KARŞILIYOR…

06 – Şubat depreminden sonra Malatya  şehir merkezi çok ağır bir yara aldı şehrin en işlek ve en gözde caddelerinde bazı lokantacı esnafları mangal yakarak sadece ızgara çeşitlerini pişirip satarak ayakta durmaya çalışırken, şehir merkezinde çalışan lahmacun fırını yok gazetemizi arayarak bilgi veren Malatyalı bazı vatandaşlar bir lahmacun için veya hatta ve hatta traş olmak için bile depremden daha az hasar almış yakın ilçelerden bu ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz, bu şekilde yaşam nereye kadar devam eder bilemiyoruz.

Ramazan ayı Bereket ayı Olarak bilinirdi, bu defa tersi Oldu Ramazan ayı Zamlar ayı oldu..!

ELAZIĞ’DA VATANDAŞ’TA PAZARCILAR’DA FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ

Ramazan ayında en çok ihtiyacımız olan sebze ve meyvelere zam geldiğini belirten Elazığlı vatandaşlar fiyatların bir türlü düşmemesinden şikâyetçi.

Elazığlı vatandaşlar; “Ramazan ayında en çok tükettiğimiz ve vitamin depoladığımız meyve ve sebzeye ciddi anlamda zam geldi. Geçtiğimiz gün pazar uygun diye pazara gideyim dedim. Ama pazarın marketlerden bir farkı yok. Domatesi 22 liradan aldım. Yaz mevsimi geliyor domates düşeceğine arttı. Ramazan sofralarımız artık renkli ve bol olmayacak. Böyle giderse kuru soğana muhtaç olacağız ama soğan da pahalı. Soğan alırken kiloyla değil taneyle alıyoruz artık” diyerek Pazar fiyatlarının pahalılığa sitem etti.

PAZARCI ESNAFIDA ŞİKAYETÇİ…

Pazarcı esnafı; “Ramazan ayına giriyoruz fiyatlar yüksek ama biz de bu şekilde olmasını istemiyoruz. Ürünleri pahalıya sattığımız zaman ürünlerimiz elimizde kalıyor. Biz; ucuz ürün satmak istiyoruz. Vatandaşlarımız pazarlara çekinmeden gelsin istiyoruz ama mazot fiyatların artması ile birlikte nakliye ücretleri çok arttı. Bu yüzden de halden çıkıp tezgâha gelene kadar fiyatlar cep yakıyor. Ürünler bize ulaşana kadar birçok elden geçiyor.  Maliyetler çok yüksek olduğundan dolayı üretici kazanamıyor. Aynı zamanda ürünlerin pahalı olmasından dolayı da vatandaşlar evine istediğini alamıyor. Bu fiyatlar böyle yüksek olmamalı” dedi.

VATANDAŞ DAHA ÇOK DERTLİ…

Pazara Ramazan alışverişi için gelen vatandaş ise fiyatları görünce üzüldüğünü belirterek; “Pazar arabamızı dolduramadan geri dönüyoruz. Her hafta alışveriş için geliyoruz ama her geçen gün fiyatlar aşağıya ineceğine yukarı çıkıyor.  Havalar ısındı fiyatlar düşer dedik ama fiyatlar git gide artıyor. Evlerde olmazsa olmaz olan patates ve soğan bile alamaz durma geldik. Soğanın kilosu 14 liradan satılıyor. Oda en uygunu öyle. Bu fiyatlarla biz sahurda, iftarda ne yemek yapacağız? Bu gidişle biz soğan patatese muhtaç olacağız. Diğer sebzeleri almak hayâl olacak zaten” bu mübarek ayda bu kadarıda olmaz pes yani ifadelerini kullandı. Temel gıda maddelerinde bu ayın zam şampiyonu yumurta ve et ürünleri, 1 kilo kıyma 300 TL: olurken 1 koli Yumurta 90 TL. oldu ve her zam sonrası vatandaşın alım gücü düşmeye devam ediyor…

 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.