DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21645460,58%
Elazığ’da gelen zamlar yeni yıl sevincini gölgede bıraktı…

Elazığ’da gelen zamlar yeni yıl sevincini gölgede bıraktı…

4 Ocak 2024 11:07
Elazığ’da gelen zamlar yeni yıl sevincini gölgede bıraktı…

Okunma: 109 kez okundu.

Elazığ’da gelen zamlar yeni yıl sevincini gölgede bıraktı…

Esnafta vatandaşta zorda!

Elazığ’da esnaflar, yeni yıla girerken gelen zamların kendilerini zor durumda bıraktığını söylediler. Tedarikçilerinden zamlı ürün alan esnaflar, bu zamları satış fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarını belirterek; “bu durum, hem esnafın hem de vatandaşın mağdur olmasına neden oluyor” dediler.

Esnaflar, zamların neye göre yapıldığını bilmediklerini ve bu konuda devlet denetiminin yetersiz olduğunu ifade ediyor. Bir yılda iki defa zam yapılmasının normal olduğunu ancak son dönemde yapılan zamların çok fazla olduğunu dile getiren esnaflar, bu zamların ara transferlerdeki hacim artışından kaynaklandığını düşünüyor.
Esnafların bu şikayetleri, Türkiye’nin genelinde yaşanan bir sorunu ortaya koyuyor. Ülkede son dönemde yaşanan enflasyon, zamları tetikliyor. Bu durum, hem esnafın hem de vatandaşın yaşam standardını düşürüyor.
Devletin bu konuda denetim mekanizmasını artırması ve zamların nedenlerini araştırarak gerekli önlemleri alması gerekiyor. Aksi takdirde, zamlar daha da artarak hem esnafı hem de vatandaşı daha da zor duruma sokacak.
İşte Elazığlı esnafların zamlarla ilgili dile getirdiği bazı şikayetler:
“Yeni yılın ilk gününden itibaren muammadayız. İyi olması yönünde temennide bulunmayı çok isterdik. Fakat görünen tablo o ki, yeni yılda da birçok şey değişmeyecek. Zamlar zaten sürekli geliyor. Bu durum içerisinde esnaf olarak bizler beklemeyi sürdürüyoruz ve ne yapacağımızı bilemiyoruz.”
“Yeni yıl şaşırtmadı. Tedarikçilerimiz zam yapamaya başlayınca bizde zam yapmak zorunda kalıyoruz. Aldığımız ürünlerin satış aşamasında fiyat farkı olması kaçınılmaz olacak. Kâr payını da geçtik artık aldığımız paranın kazancı çıksa dahi yeter. Zamlı aldığımız ürünlere zam yapıyoruz.”

“Yapılan zamların neye göre yapıldığının devlet tarafından denetime alınması gerekiyor. Esnaf olarak biz alıcı olarak vatandaş sıkıntıya giriyoruz. Yapılan zamlar noktasında devletimizin kontrolü sağlaması gerekir. Bir yılda iki defa zam gelmesi normal ama neye göre geliyor? Bunların hepsinin sıkı bir denetimden geçmesi gerekiyor. Bir yılda dört defa ürüne zam gelmez. Ara transferdeki hacim önemli. Köylüden çıkan mal 50 TL’den çıkıyorsa bize yetişene kadar 200 TL oluyor. Bu transferlerin oluş aşaması çok önemli. Bu hususta da fiyatların ateş pahası olmaması için devletimiz denetim mekanizmasını artırmalı.”

En az 10 karakter gerekli